Tuinieren is een leuke hobby. Het is geweldig om te zien hoe alles groeit en bloeit, wat u met uw eigen handen heeft neergezet. Om van de oogsten, bloemen of groente, maar niet te spreken! U moet er echter rekening mee houden, dat het in eerste instantie een aardige investering is, of u nou een bloementuin heeft, of een groentetuin, of een mix ervan. Daarnaast gaat het niet alleen om een financiële investering. U bent er ook nog een aardige hoeveelheid tijd aan kwijt. Voor een tuin van 100 tot 150 m2 moet u toch wel rekening houden met minimaal 8 uur werk per week, gemiddeld door het jaar genomen. Er zijn rustige perioden (de winter) en extra drukke. Of u die uren nou in een keer doet, of verspreid over diverse dagen, middagen, ochtenden of avonden is uiteraard uw keuze. Daarnaast vragen de algemene werkzaamheden ook tijd. Om teleurstelling te voorkomen adviseren wij u goed na te denken of u over voldoende tijd beschikt.

Hoe te beginnen

Als ervaren tuinder heeft u kennis van zaken, dat is duidelijk. Voor degene die nog nooit een volkstuin gehad heeft, volgen hieronder een aantal tips.
* Koop in eerste instantie de volgende ‘grote’ gereedschappen: spitvork, schop, hark en schoffel.  U kunt deze gereedschappen ook lenen uit de voorraad in de Roerdomp.

Daarnaast zijn de volgende zaken handig:
* Handschepje, uitzettouw, meetlint of een meetlat.

Zaden en plantgoed kunt u in een tuincentrum, via internet of bij gespecialiseerde zaken kopen. 
Regelmatig wordt er door of namens de inkoopcommissie geïnformeerd of er belangstelling is voor gezamenlijke inkoop van tuinzaken, variërend van groene asperges en tomaten tot oude koemest en alles wat daar tussen zit. 

U dient uw tuin zodanig in te delen dat u wisselteelt kunt toepassen. Als u niet weet wat de vorige ‘bewoner’ van uw tuin gedaan heeft, is het verstandig eens een praatje met uw buren te maken. Waarschijnlijk weten zij wel ongeveer wat waar heeft gestaan heeft.

Ervaren tuinders weten een hoop: maak daar gebruik van. Maak eens een praatje en vraag ze gerust om tips. Niemand vindt dat vervelend!!